Prijaté opatrenia v súvislosti s hydrometeorologickou situáciou

03.04.2013 Banská Bystrica

Dňa 2. apríla 2013 na základe vývoja hydrometeorologickej situácie na území Banskobystrického kraja a na základe rozkazu prezidenta Hasičského a záchranného zboru boli prijaté opatrenia na zabezpečenie dôsledného plnenia úloh Hasičského a záchranného zboru v súvislosti s poveternostnými a hydrologickými podmienkami v Banskobystrickom kraji pri vzniku mimoriadnych udalostí.
Na všetkých hasičských staniciach v rámci Banskobystrického kraja vykonávajú príslušníci Hasičského a záchranného zboru službu v 100 % početných stavoch na každej zmene. Celkovo je pripravených 142 príslušníkov a riadiaci funkcionári, ktorí budú okamžite nasedení v prípade, že dôjde k vzniku nejakej udalosti v súvislosti s poveternostnými a hydrologickými podmienkami. Zároveň ďalších 71 príslušníkov HaZZ majú nariadenú pohotovosť „na telefóne“ a v prípade potreby budú v krátkom čase pripravený na nasedenie.
Zároveň boli dňa 2. apríla 2013 preskúšané a pripravené všetky prostriedky povodňovej záchrannej služby HaZZ. Na ochranu života, zdravia a majetku občanov na území Banskobystrického kraja je pripravených 13 člnov, 36 plávajúcich čerpadiel, 26 kalových čerpadiel, 17 prenosných čerpadiel a 9 špeciálnych oblekov určených na záchranu topiacich a potápačská skupina na Okresnom riaditeľstve Hasičského a záchranného zboru v Rimavskej Sobote.
Včera vo večerných hodinách boli na Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru vo Zvolene dislokovaný šiesti príslušníci Záchrannej brigády v Humennom s veľkokapacitným čerpadlom a ďalšími prostriedkami modulu vysokokapacitného odčerpávania, ktorí v prípade potreby budú nasedení na odčerpávanie na najviac postihnutom mieste v rámci Slovenska.

Krajské riaditeľstvo HaZZ v Banskej Bystrici
npor. Ing. Erik Piater
 

Vyberte región